Nyilvános CNG Földgáz töltőállomás várja azokat, akik olcsón – közel fele annyiért szeretnének autózni, mintha benzines vagy dízelüzemű gépjárművük lenne.

Nyilvános CNG Földgáz töltőállomás

Nyilvános CNG Földgáz töltőállomás

Nyilvános CNG Földgáz töltőállomás
Cím: Olajdepo Kecskemét
6000 Kecskemét, Szegedi út 88.
Nyitva: 7-17 óráig minden nap
Ár: 350 Ft/kg

Cím: Olajdepo Kecskemét
6000 Kecskemét, Szegedi út 88.
GPS koordináták:
46.883939251636825, 19.70673680305481
(Megjegyzés: ha GPS készüléket használ látogatásához, akkor a helyrajzi nyilvántartásban szerepelő, hivatalos vállalkozási cím helyett kérjük alkalmazza a megadott GPS koordinátákat.)
Nyitva: 7-17 óráig minden nap
Telefon: 76/412-210
Ár: 350 Ft/kg

A CNG (Compressed Natural Gas) vagy sűrített földgáz nagy nyomás alatt tárolt szénhidrogén gázok elegye, amelyet gépjárművek üzemanyagaként használnak fel és CNG földgáz töltőállomás hálózaton keresztül értékesítik, valamint fűtésre használnak. (A gáz halmazállapotú CNG már gyakorlatilag teljes mértékben metán, mivel a többi összetevő – vízpára, etán, propán, bután, stb. – 200 bar nyomás alatt már cseppfolyósodik és a nagynyomású tartály alján összegyűlik – tekintettel a földgáz összetevőinek különböző tömöríthetőségére.)

A földgázt vezetékhálózaton juttatják el a háztartási és az ipari fogyasztókhoz. A motorhajtóanyagként használt gáz (CNG földgáz) azonos minőségű a háztartásban használttal. A CNG földgáz töltőállomás ezt a gázt nagynyomású kompresszorral 250 bar nyomásra sűríti és így tankolják a járművekbe. Az autógázpalackban a földgáz nyomása változik a hőmérséklet ingadozás következtében, de ez motorüzemelés szempontjából figyelmen kívül hagyható. A járművekben a gáztartályok hengeres vagy gömbölyű alakúak, hogy a konténerek falait egyenletes nyomás terhelje. A névleges nyomás általában 200 bar. A földgáz fűtőértéke településenként eltérhet, de egy településen belül az eltérés 5%-nál nem lehet nagyobb. CNG földgáz töltőállomás létesítése felsőbb szinten nincs támogatva.

CNG földgáz töltőállomás hálózat Európában

Jelenleg Magyarországon 5 darab nyilvános töltőállomás van üzembe helyezve. Ebből a győri, a két budapesti és a szegedi töltőállomás a gázszolgáltató kezében van. Jelenleg egyedül az Olajdepo Kecskemét telephelyén létesült töltőállomás van csak magántársaság kezében.

A CNG töltőállomás által létrehozott 200 bárra felnyomott földgáz minősége Németországban például kétféle lehet: H-Gáz vagy L-Gáz.

A H-Gáz Oroszországból, Nagy-Britanniából, Norvégiából, Hollandiából és Dániából érkezik, melynek metántartalma 87 – 99,1 % között mozog, fűtőértéke 10 – 11,1 kWh/m3 közötti, ami magasabb, mint az L-Gázé.

Az L-Gáz Észak-Németországból érkezik 79,8 – 87 % közötti metántartalommal, a fűtőértéke 8,2 – 8,9 kWh/m3 átlagosan.

A CNG töltőállomás tankoló csatlakozómérete 4mm és 8mm névleges átmérőjű és létezik egy olasz variáns is. A töltőállomásokon vannak adapterek, amivel a szabványok közötti különbségek áthidalhatóak. Oroszországban és a szomszédos országokban a töltőállomás felszereltségében a GOST szabványú csatlakozókkal van felszerelve.

A magyarországi CNG földgáz töltőállomások listáját a következő oldalunkon találhatja meg: “Hol tankolhatok CNG-t? CNG kutak Magyarországon“.

Bízunk benne, hogy leírásunkat hasznosnak találja majd.

Köszönjük megtisztelő figyelmét, és várjuk Önt Olajdepo Raktáráruházunkban: 6000 Kecskemét, Szegedi út 88, illetve Webáruházunkban. Kollégáinkkal felvehetik a kapcsolatot az elérhetőség menüpontban.

Nagy Kft., az Olajdepo Kecskemét tulajdonosa

Szintetikus motorolaj - Olajdepo Kecskemét - Olcsó Motorolaj, Hidraulikaolaj, Zsír

Szintetikus motorolaj – Olajdepo Kecskemét – Olcsó Motorolaj, Hidraulikaolaj, Zsír